Witamina D jest jedną z witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Pełni ona wiele istotnych funkcji, a zarówno jej niedobór, jak i nadmiar mogą być dla nas niebezpieczne. Trzeba więc uczynić wszystko, aby jej poziom był odpowiedni – sprawdź jak tego dokonać!
Jaki jest wpływ witaminy D na funkcjonowanie ludzkiego organizmu?
Nie każdy zdaje sobie sprawę, że rola witaminy D jest naprawdę doniosła. Witamina ta odpowiada przede wszystkim za: właściwe działanie układu odpornościowego, proces podziału komórek, stan naszych zębów, wchłanianie fosforu, utrzymywanie odpowiedniego poziomu wapnia, trwałość kości i zapewnienie ich odpowiedniej gęstości oraz funkcjonowanie mięśni.
Z czym wiąże się niedobór witaminy D?
Jednym z niepokojących stanów związanych z tą witaminą jest jej niedobór. O niedoborze witaminy D w organizmie mogą świadczyć objawy takie jak: bóle mięśni oraz kości, problemy ze snem, obniżenie odporności, nadwaga, szybkie odczuwanie zmęczenia. Jeśli zauważy się u siebie tego rodzaju symptomy, należy natychmiastowo dostarczyć organizmowi odpowiednią dawkę tej witaminy. Inaczej trzeba będzie liczyć się ze skutkami takimi jak: wypadanie zębów, choroby autoimmunologiczne, szybsze starzenie się, zniekształcenia kości, czy osteoporoza.
Nadmiar witaminy D – czy może być niebezpieczny?
Objawy nadmiaru witaminy D mogą być naprawdę zróżnicowane. Najczęściej występujące symptomy to: wymioty lub biegunka, ogólne osłabienie, złe samopoczucie, utrata apetytu, przy jednoczesnym dużym pragnieniu, nudności, bóle głowy oraz nadmierne pocenie się. Przedawkowanie witaminy D może wiązać się z zaburzeniami we właściwym działaniu serca oraz całego układu nerwowego. Przykrym skutkiem mogą okazać się także problemy z nerkami, a w przypadku kobiet w ciąży – deformacje płodu. Najczęściej do takiego stanu dochodzi, gdy w sposób nierozważny prowadzi się suplementację tego składnika.
Witamina D – co jeść, aby dostarczyć ją organizmowi?
Dobrym sposobem na pokrycie dziennego zapotrzebowania na witaminę D jest odpowiedni dobór spożywanych produktów. Niektóre z nich są bowiem istotnymi źródłami tej witaminy. Warto wzbogacić swoją dietę chociażby o różne typy ryb (np. śledź, węgorz, dorsz, łosoś, sardynka, czy tuńczyk), żółtka jaj, krowie mleko, oleje roślinne, a także ser żółty. Źródła pokarmowe witaminy D są więc bardzo zróżnicowane – każdy może znaleźć wśród nich to, co najbardziej mu smakuje.
Podsumowanie
Widać więc, że odpowiedni poziom witaminy D w naszym organizmie jest bardzo ważny. Należy więc pamiętać o podejmowaniu pewnych działań, które mogą nam to umożliwić. W pierwszej kolejności warto korzystać z naturalnego źródła tej witaminy, jakim są promienie słoneczne. Zalecane jest spędzanie czasu na świeżym powietrzu, spacerowanie oraz uprawianie sportów, pozwoli to również zachować równowagę psychiczną oraz poprawi nasz humor. Innymi ważnymi kwestiami jest ponadto zbilansowana dieta, którą będą tworzyć produkty spożywcze, które mają w swoim składzie witaminę D, jak również ewentualna suplementacja środkami dostępnymi w aptekach. Na to ostatnie wyjście warto zdecydować się zwłaszcza jesienią oraz zimą, kiedy możliwość ekspozycji swojego ciała na słońce jest mocno ograniczona.